Cobi Rijschool Alkmaar

Veelgestelde vragen

Vragen & antwoorden

Heb je vragen over hoe Rijschool Cobi werkt of over rijlessen in het algemeen? Bekijk onze veelgestelde vragen voor snelle en duidelijke antwoorden op de meest voorkomende vragen die bij ons binnenkomen. Van informatie over onze lesmethoden en tarieven, tot wat je kunt verwachten tijdens je eerste rijles – we hebben het allemaal overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Staat je vraag er niet tussen? Geen probleem! Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina, en we helpen je graag verder met persoonlijke aandacht.
Cobi Rijschool Alkmaar

FAQ: alles op een rij

Tijdens en voorafgaand aan de rijlessen krijgen wij regelmatig vragen van onze cursisten. Op deze pagina vind je een overzicht met de meest voorkomende vragen. Mocht je het antwoord op je vraag niet kunnen vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Ja, bij onze rijschool heb je altijd dezelfde instructeur.

Dit hangt helemaal af van je eigen kunnen. Onze instructeurs doen er alles aan om je in 1 keer te laten slagen met een zo kort mogelijke opleiding. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat wij er wel naar streven om een zekere, zelfbewuste en veilige kandidaat af te leveren aan het CBR.

Nee, het CBR maakt gebruik van de lesauto van de rijschool. Je rijdt dus altijd met dezelfde auto.

Ja. Om te kunnen afrijden moet je je rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Zodra je dat hebt gedaan, krijgen zowel jij als wij een e-mail met een bevestiging van de machtiging. Je machtigt je rijschool via Mijn CBR. Je hebt daarvoor ons CBR-rijschoolnummer nodig. Dat vind je hier.

Je logt in met je DigiD. Gebruik nooit een DigiD van een ander.

Nee, onze lesauto is rookvrij. Als je zelf rookt kun je aangeven dat je even wil pauzeren.

Ja, dat kan. Je kan bijvoorbeeld van je werk, school of van het station opgehaald of gebracht worden. Geef dit dan wel tijdig aan tijdens het maken van de afspraak, en de afstand moet natuurlijk ook niet al te ver zijn.

Soms komt het wel eens voor dat je de rijles moet annuleren. Je mag een rijles afzeggen of verschuiven, maar doe dit dan wel zo vroeg mogelijk. Wanneer je dit uiterlijk 24 uur van tevoren doet worden je hier geen kosten voor in rekening gebracht. Als je binnen 24 uur van de afgesproken tijd een rijles afzegt of verandert, heeft de rijschool het recht je deze les toch te laten betalen.

TTT staat voor tussen tijdse toets. Dit is een proefexamen dat afgenomen wordt door een examinator van het C.B.R. Hier kun je niet voor zakken of slagen, maar doordat je op deze manier kennis maakt met het rijden met een examinator vergroot dit je kans om te slagen voor het echte examen. Bovendien kun je tijdens je TTT een vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres voor je eerste examen.

Iedereen die examen doet bij het CBR moet een verklaring van geschiktheid hebben. Daarvoor vul je een EV in. Dit is een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De prijs van een eigen verklaring is € 25,00 Indien je één of meer vragen op de EV met ja beantwoordt, moet een arts er een aantekening op zetten. Bij bepaalde medische aandoeningen kan het CBR naast de aantekening van een arts ook vragen om een onderzoek door een medisch specialist, zoals een oogarts of neuroloog. Indien je alle vragen met nee beantwoord hebt behoef je geen extra keuring te ondergaan.

2toDrive is de proef begeleid rijden waar de overheid in november mee begint. Begeleid Rijden betekent dat jongeren vanaf 16,5 jaar al rijles kunnen gaan nemen en op hun 17e het rijbewijs kunnen behalen bij het CBR. Tot hun 18e verjaardag mogen zij dan alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op.
Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de 17-jarige aangeven wie als begeleider op kunnen treden.
Meer informatie hierover vindt je op www.2todrive.nl

Nee, dit is niet verplicht. Het is wel verstandig om zo snel mogelijk je theorie te halen. Dan weet je al goed de verkeersregels en hoeft de instructeur dat niet meer uit te leggen tijdens de rijles, zodat je minder rijlessen nodig hebt om je rijbewijs te halen.
Het is wel verplicht om geslaagd te zijn voor je theorie-examen voordat je op tussentijdse toets of examen gaat.

De oproepkaart (neemt de instructeur mee)
Een geldig theoriecertificaat
Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs

Na je examen stuurt de examinator je gegevens per email naar het hoofdkantoor van het C.B.R. van daar uit gaat het na goedkeuring naar de gemeente waar je bent ingeschreven. De dag na je examen kun je naar het gemeentehuis met je legitimatiebewijs, een recente pasfoto en geld. De kosten voor het maken van je rijbewijs liggen meestal rond de € 35,00. Na ongeveer 5 werkdagen ligt het rijbewijs voor je klaar. Wil je niet zo lang wachten, dan kun je een spoedopdracht geven. Hier zijn ook weer kosten aan verbonden, rond de € 40,00.