Cobi Rijschool Alkmaar

Examen tips

Examen tips voor jouw examen

Bij Rijschool Cobi willen we je graag goed voorbereiden op je rijexamen. Een goede voorbereiding begint met het beheersen van de basisvaardigheden zoals sturen, schakelen en parkeren. Zorg er ook voor dat je de verkeersregels goed kent, zodat je weet hoe je moet handelen op de weg. Een goede nachtrust voorafgaand aan het examen helpt je alert en helder te blijven, wat erg belangrijk is. Overweeg om vlak voor je examen nog een rijles te nemen. Dit kan je helpen om de laatste details te oefenen of om nog snel wat vragen te stellen. Probeer tijdens het examen kalm te blijven, ook als je zenuwachtig bent. Haal diep adem en focus je op het rijden. Luister goed naar de aanwijzingen van je examinator en aarzel niet om uitleg te vragen als iets onduidelijk is. Bij Rijschool Cobi zijn we er om je te ondersteunen, zodat je vol vertrouwen je rijexamen in gaat. Succes!
Cobi Rijschool Alkmaar

Tips voor het praktijkexamen

Op deze pagina hebben we een lijst samengesteld met tips voor het praktijkexamen, gebaseerd op de vragen die we vaak van onze cursisten ontvangen. Als je hier niet vindt wat je zoekt, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Rijschool Cobi heeft paar tips voor het halen van je rijexamen opgesteld. Veel leerlingen weten niet goed wat ze kunnen verwachten op een rijexamen. Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je op je gemak te voelen? Wij zullen een aantal tips geven om te slagen voor het rijexamen.

Het is prettig om vooraf te weten wat je kunt verwachten. Praat hierover met je rij-instructeur. Op de website van het CBR staat meer informatie over de eisen van het examen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is heel belangrijk dat je genoeg ervaring hebt opgebouwd tijdens rijlessen. Heb je de auto onder controle en heb je zelf het gevoel dat je er klaar voor bent? Dan kun je dit vast laten zien tijdens het praktijkexamen.

Waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hou voor ogen dat het een ritje is om te laten zien wat je de afgelopen tijd hebt geleerd. Als je het rijden goed beheerst kun je gerust een half uurtje met een examinator rondrijden.

Het is vaak goed bedoeld, maar luister niet naar de verhalen van andere mensen. Deze verhalen zorgen ervoor dat je anders gaat rijden dan je gewend bent. Kijk niet meer of minder dan anders en rijd niet sneller of langzamer dan tijdens de rijlessen.

Iedereen maakt fouten, zelfs de examinator. Als je aan de examinator laat zien dat je de fout op een veilige manier oplost, kun je nog steeds slagen. Vergeet de fout zo snel mogelijk en concentreer je op de rest van het examen.

Zorg ervoor dat de examinator zich veilig voelt bij jou in de auto. Toon initiatief en neem actief deel aan het verkeer. Als je voorrang hebt, neem die dan en aarzel niet te lang.

Leerlingen maken zich vaak het meest druk over de bijzondere verrichtingen. Met name fileparkeren is vaak een gevreesde bijzondere verrichting. De bijzondere verrichtingen hoeven niet foutloos te zijn. Het belangrijkste is dat je ze op een verantwoorde en veilige manier uitvoert. Hou je aan de verkeersregels en kijk goed om je heen. Het is helemaal niet erg als je bij het parkeren een extra keer moet steken.

Rij niet precies 50 op wegen waar dit de maximum snelheid is. Het maakt de examinator niet uit of je er 3 kilometer per uur boven of beneden zit. Belangrijker is dat je de snelheid aanpast bij de situatie. Rij door wanneer het mogelijk is en rij langzamer dan de maximum snelheid als de situatie de maximum snelheid niet toelaat.

Een goede nachtrust is goed voor de concentratie en helpt je om te ontspannen. Ga daarom niet te laat naar bed en slaap niet te lang uit. Probeer niet teveel na te denken over het examen, ook al is dit misschien heel moeilijk. Neem vooral geen versuffende medicijnen tegen de zenuwen!